Банер
Джина Иванова стана емблема на Празника на Мартеницата в Търговище

Няколкостотин деца от цялата страна участваха в конкурсите „Нарисувай Баба Марта 2022“ и „Мартеница-хубавица“, в тридневния празник в Търговище, доказвайки, че червено-бялата усукана нишка е най-обединяващият български символ. Българчета, турчета, помаци, копанари – всички с еднакво желание се включиха в мартенските тържества.

„Турците прдпочиат мартеници със синьо, за да ги предпазват от уроки, българите предпочитат традиционните мартеници. И мъже и жени, и стари и млади купуват, като жените винаги са по-активни. Китайският календар влияе на тенденциите - тази година водният тигър бе на мода. Всички се кичат еднакво с мартеници, но тази година бе сред най-слабите в последните 20 години“, категоричен е организаторът на Празник на Мартеницата Търговище от „Блян“ – Ивайло Христов, който трета година издига Къщичката на Пижо и Пенда в центъра на Търговище. Тази година за първи път честването продължи с дни и се включиха участници от редица съседни райони. С изпълнение на малкия гадулар от Омуртаг Диян Душков завърши маратонът от концерти, в който се включиха няколкостотин деца, състави и индивидуални изпълнители, които в последния ден бяха аплодирани от кмета на Търговище Дарин Димитров, от началника на Регионално управление на образованието Елка Станчева, дректора на ЦСОП Йорданка Маринкова и Кристалина Халачева – секретар на общината.

Мартеницата обедини стотици участници от всички етноси
За жителите и гостите на Търговище два дни пя обичаната изпълнителка Джина Иванова от „Трамвай №5“, която накара минувачите да танцуват на „Тя“ и „Усмивката“ и да се хванат на хорото на „Игриво“,“Спри до мен“ и „Търновската царица“ – песни от последния й фолклорен албум „Този мой живот“. Облечена като мартеничка, Джина Иванова се превърна в емблема на празненството.
Специални гости бяха представителките от читалище „Надежда“ от село Имренчево – Геновева Христова, Румяна Янакиева и Елка Боева, които подредиха изложба с най-оригиналните мартеници от конкурса, който те организират и направиха импровизирано Дефиле на мартеницата. Еднометровата Марта и кратурнките мартеници от град Кула, бяха сред най-атрактивните експонати.
Знае се вече и името на големия победител в конкурса за рисунка „Нарисувай Баба Марта 2022“, с председател художникът Румен Райнов - Петя Димитрова, 11г. от ОбДЦКИ-Русе при индивидуалните, 2а клас от Първо ОУ „Хр.Ботев“ Търговище и Арт школа към ЦПЛР- ОДК „Анастас Стоянов“ , Шумен, като наградените са много повече и техните имена ще се оповестят скоро. Най-малкият участник е 3-годишният Мартин Димов от Карнобат, а от международното участие наградата отива при 6-годишния Калоян Цанов от Скопие, Северна Македония. Предстоят да се обявяват имената на победителите и в конкурса „Мартеница-хубавица“, съобщават организаторите от „Блян“, БАФЦ „Нестия“ с председател Христо Станков и Антоанета Титянова от „България без граници“.
Събитието се осъществи с подкрепата на Пчеларски център-Север, Мебел стил, Агротрон, Гетико, Сани-Конс Зайо Байо, Тобо.
Антоанета ТИТЯНОВА
Текст и снимки