Банер
„Бъдност за талантите на България“ в Русе

Елитният фолклорен Танцов състав „Слънце“-Русе, с ръководител Пенка Филипова, откри Националния фестивал-конкурс „Бъдност за талантите на България“ в Община Русе. Културното събитие се провежда за четвърта година в 28 областни града и в него участват десетки индивидуални и групови изпълнители във всеки от регионите. Организира се от Делта център за изкуства и култура и БАФЦ"Нестия".

Наградата на Пенка Филипова и нейните възпитаници бе връчена от хореографа Христо Станков - председател на Български арт и фолклорен център „Нестия“, организатор на крупното по мащаб и реализация културно събитие.
„Танцьорите обичат да участват във фестивали, да излизат извън рамките на репетиционната зала, да са пред публика“, разказа хореографката Пенка Филипова, която създава танцовата формация през далечната 1997 г. Първоначално работи с танцови групи по селата, дори със състава от с. Мартен участват във форум в Турция. После се редят награди и фестивали, сред които Общобългарския младежки събор в Каварна, „С България в сърцето“ в София, „Орфеево изворче“ и др. Тази година планират да участват в Детски форум за световни изкуства „Черноморски перли“, който ще се състои от 9 до 16 юни в Свети Влас, Несебър, Поморие, Бургас и Слънчев бряг. Пенка Филипова в момента работи с над 80 русенски деца от детски градини и с танцова формация с по-големи момичета и момчета.“От 3-годишни играят при мен. Така се получава, че захранвам 4-5 русенски ансамбли със свежо поколение от таланти“, споделя изтъкнатият танцов педагог.
На сцената в Пленарна зала в Русе се включиха и талантливи дарования от Вокална група „Приста“ към Младежки дом Русе, с ръководител Доротея Бальовска - Дария Стефанова и Димитър Мицов, които получиха диплом от видната русенска журналистка Пламенка Ангелова от редакция „Бряг“.
Сред гостите бяха и малката художничка Петя Димитрова , която спечели голямата награда „Нарисувай Баба Марта“ гр. Търговище с над 600 участника от цялата страна, както и Цвета Никол Петрова, която завоюва третото място в рисувалната национална надпревара. Жури от художници в Търговише и Плевен единодушно обявиха като най-красиви творбите на двете русенски момичета. Освет диплом и купа Пеня Димитрова получи правото докодина нейната картина да бъде направена на картичка, която ще се продава с благотворителна цел в Къшичката на Пижо и пенда по време на Плазник на Мартеницата Търговище г., а събраните средства ще отидат за Център за специална образователна подкрепа в град Търговище. Наградите връчиха Христо Станков от БАФЦ Нестия и Антоанета Титянова от България без граници, които са организатори на празника и конкурса заедно с фондация Блян.
текст и снимки Антоанета Титянова