Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

СПЕКТАКЪЛЪТ „ШОПСКА ОГЪРЛИЦА" СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ВСЕНАРОДЕН ПРАЗНИК В ЧЕКАНЧЕВО

Централният площад на село Чеканчево пред читалище „Отец Паисий 1919“ се превърна в пъстра сцена за третия концерт-спектакъл „Шопска огърлица“на 29 май 2023 г.

„Чеканчево наше любимо, ти малко красиво селце. Щастливи сме ний, че те има, ти радост за всяко сърце“- с химна на Чеканчево, написан от Димитър Николов и Христина Луканова, стартира богатата артистично-музикална програма, посветена на красотата на шопския фолклор. Талантливите танцьори и певци от НЧ „Отец Паисий 1919“ са партньори по проекта „Шопска огърлица“ на БГ Интерфолк, финансиран от НФК, по Програма за възстановяване и развитие на любителското творчество. Те представиха в предходните концерти „Шопска огърлица“ в Дом на културата „Средец“ и НЧ „Хр. Ботев“ с. Долно Камарци специфичния фолклор на една преходна област, в която динамиката на Шоплука среща многообразието на Западна Тракия и неравноделните тактове на шопските песни и танци обогатяват колорита на Средногорието. В „Шопска огърлица“ участваха 7 формации с 56 участника от няколко състава, които представят 7-те фолклорни области на Шоплука.
Типичните местни хора „Кукунеш“ и „Чеканска копаница“ изигра Танцова формация „Танец младши“ с ръководител Лъчезария Павлова, които откриха „Шопска огърлица“. Фолклорна група „Чеканки“ изпяха „Засвириле ми гавале“ и „Я не мога, я не мога“, които са характерни местни песни, завещани от техните баби и прабаби. Юлия Коцева, Емилия Недялкова, Стефка Луканова и Иванка Младенова направиха и своеобразно модно ревю с останалите танцьорки-чеканки, защото бяха облечени в типичната всекидневна носия за региона – винен сукман и черна, обкантена с флорални мотиви престилка. С 200-годишно чопразе (пафти) и сарафлък с конски косми демонстрира красотата на чеканската самобитна носия певицата Иванка Недялкова, която изпълни чеканската песен „Слушайте мало и големо“ и „Калина гърло болело“, с която се представи тази година на събора в Копривщица и фестивала „Сеславска пролет“.
В спектакъла „Шопска огърлица“ се включиха с шопски танци танцови формации от село Негушево и Сеславци, както и танцови формации по проекта „Житената питка“ и „Житени зрънца“, изпълнителите Венцислав Пенев, Георгия Райкова и малката Ния Ндизейе. Фолклорна група „Шарена китка“ от село Долно Камарци допълниха спектакъла с неподправен автентичен хумор, песни и танци, а театрална група „Медената питка“ направиха спектакъла интердисциплинарен.
Водещ на „Шопска огърлица“ бе Антоанета Титянова, която отговаряше за медийното заснемане на спектакъла с хореограф и постановчик Христо Станков – ръководител на проекта.
Текст и снимки Антоанета ТИТЯНОВА, Агенция Форум България