Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Заместник-министър Ивайло Московски обобщи постигнатите резултатите в сектор „транспорт” по ИСПА

67 км жп линии, 7 жп гари, 205 км пътища I-ви клас, 39 км автомагистрали (без АМ „Люлин), изграден терминал на летище София. Това е обобщеният отчет на свършеното в сектор „транспорт” на ИСПА до края на 2010 г., представен от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред Комитета за наблюдение.

Продължава и работата по трите проекта в изпълнение. По проекта за изграждане на моста над река Дунав при Видин-Калафат са изпълнени 60% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение и 53% от прилежащата инфраструктура, a разплатените средства по тях са над 115 млн. евро, заяви Ивайло Московски. Очаква се в следващите месеци да бъде решен проблемът на испанската фирма с добива на насипни материали, каза заместник-министърът. В рамките на заседанието стана, ясно, че скоро ще бъде получен и отговорът на Европейската комисия по искането за удължаване на срока за ползване на европейските средства за Дунав мост 2 до края на 2012 г.

По жп проекта Пловдив-Свиленград са изпълнени 90% от общия обем строителни работи по фаза 1 Крумово-Първомай, като разплатените средства са в размер на 87 млн. евро. Строителните работи по фаза 2 Първомай-Димитровград са изпълнени на 70%, а разплатени са 47 млн. евро. За останалата част на трасето – от Димитровград до Свиленград има вече изготвена апликационна форма за финансиране по Оперативна програма „Транспорт”, която се разглежда в Европейската комисия.

94% финансово изпълнение и 96% изпълнение на строителните дейности по АМ „Люлин”, отчетоха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Очаква се строителните работи по нея да приключат до 15 май 2011 г.

Участие в Комитета за наблюдение по ИСПА взеха представители на Европейската комисия, Европейска инвестиционна банка, Централното координационно звено в МС, Управляващите органи, Междинното звено, бенефициентите по проектите и др.