Банер
„Темата на Нова” тази седмица

Събота и неделя, 5 и 6 февруари, 19:30 ч.
тема: Dog fighting
автор: Диляна Гайтанджиева
оператор: Десислав Митов
Куче е един от героите в „Темата на Нова” тази седмица. То е трябвало да бъде майка, имала е пет кученца в утробата си, но не е успяла да ги роди живи. Въпреки бременността си, кучето е пускано многократно на ринга да се бие. Последната битка завършва фатално. Кучето е намерено полуживо, изхвърлено на пътя, с отхапана муцуна, без здрава тъкан по лицето, с избити зъби и пет мъртви кученца в утробата й. Въпреки опитите на ветеринарите да я спасят, тя умира.

Снимки от ветеринарната клиника, където се опитали да спасят животинчето, отведоха екипът на Нова ТВ към истинските убийци – хората, които тренират и пускат кучетата си да се бият за пари. Кървавите боеве с кучета за тях са зрелищен спорт, макар и забранен от закона. Наричат го dog-fighting.

Турнирите се организират тайно, на места, които се определят в последния момент, публиката идва със специални покани и залага пари около специално изграден ринг – като на боксов мач. Но за разлика от бокса при хората, които се бият доброволно и по правилата, кучетата нямат избор и се бият на живот и смърт.

Кадрите, които „Темата на Нова” ще покаже, не са подходящи за деца, бременни жени и хора със слаби нерви...

Има ли осъдени у нас зради боевете с кучета? Каква е практиката и законодателството в Европа и САЩ? Какви са глобите? Има ли наказани родители, затова че, възпитават децата си в боеве до смърт? Има ли постъпили сигнали в институциите, които да се разследват като престъпление?

Нова телевизия