Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Министър Александър Цветков: Въвежда се таван на цените за таксиметровите услуги

Въвежда се таван на цената на таксиметровите услуги в цялата страна, съобщи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков на брифинг в министерството. Това става факт след като Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за автомобилните превози.

В следващите три месеца всички общини трябва да определят максимално допустимата цена за предоставянето на таксиметрова услуга на тяхната територия, обясни министърът. За да няма спекулации или неразбирателства, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е разработило методология, по която да се формира тази цена, каза още той. Предстои тя да бъде обсъдена и с представители на бранша, след което ще бъде предоставена на общините. Въвеждането на таван на цената на таксиметровите услуги няма да доведе до увеличаване на цената им, но ще предпази гражданите от измами, подчерта Александър Цветков.

Обсъдихме възможността да въведем пожелателен стандарт за качеството на таксиметровите услуги, съобщи министърът. В следващите седмици заедно с таксиметровите компании ще разработим тези минимални изисквания. По този начин ще гарантираме на потребителите не само, че няма да бъдат лъгани и мамени, но и качеството на услугата, допълни той.

Министър Александър Цветков подчерта, че с промените в Закона за автомобилните превози се дава възможност и за спирането на нелегалните превози и премахването на „сивия сектор” в автомобилния бранш. Контролните органи вече ще могат да свалят предните регистрационни номера на МПС, с което се извършва обществен превоз на пътници или товари, без да е лицензирано или регистрирано за това. До момента спирането от движение на МПС ставаше само до заплащане на глобата чрез отнемане на документите, но това не решава проблема, тъй като превозното средство може да продължава да се използва за незаконна дейност от друг водач.