Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

На Черни връх БТС ще получи от министър Димитър Илиев официално статута за национална организация за спортно-туристическа дейност

По време на честването на 128 г. организиран туризъм в България най-старата неправителствена организация у нас Български туристически съюз и нейният председателят Венцислав Венев ще получи официално лиценз за Национална организация за спортно-туристическа дейност (НОСТД), който влезе в сила със Заповед № РД 09-487 от 25 юли 2023 г. на министъра на младежта и спорта доц. Димитър Илиев.

Честванията ще започнат на 25 август от 17 часа с поднасяне на цветя на паметната плоча в градината пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. е започнал първият организиран поход за изкачване на Черни връх. Приветствия ще поднесат министъра на туризма Зарица Динкова, зам.- кметът на Столична община Дончо Барбалов, изпълнителният секретар на БТС Лъчезар Лазаров и др.
Тази година националният туристически празник на Черни връх на 27 август ще отзнаменува новополучения лиценз, който дава широк хоризонт за развитие пред БТС като най-авторитетната и ключова национална организация за социален и планински туризъм, стимулирайки здравословния начин на живот на българите и привличайки младите хора към туризма.
Традиционно на Деня на туризма хиляди българи изкачват най-високия връх на Витоша – 128 г. след Алеко Константинов, който в паметния 27 август 1895 г. поставя основите на организираното туристическо движение у нас. По неговия призив тогава 300 природолюбители изкачват Черни връх. В неделя походът започва с лъчове от хижа „Алеко” и от Златните мостове, които тръгват в 9.00 часа, както и трети лъч от с. Железница в 7.30 часа.
В тържеството ще вземат участие министърът на младежта и спорта доц. Димитър Илиев, председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев, председателят на НАПОО Марияна Павлова, представители на Президенството, на Министерството на образованието и науката, Национален парк „Витоша”, Фондация „София – европейска столица на спорта” и др. държавни институции и неправителствени организации.
Както винаги е планирана богата музикално-артистична програма с концерт на туристически хорове от страната, награждаване на туристи, покорили 10-те планински първенци в България и връчване на грамоти на туристически дружества, награждаване на участници в състезанието по планинско бягане от НДК до Черни връх „Витоша рън 2023“.
В БТС членуват 136 дружества с над 13 000 члена, които развиват дейност чрез клубове по пешеходен туризъм, велотуризъм, алпинизъм, ориентиране, ски, пещернио дело, воден туризъм, екстремни спортове и клубове на туристите ветерани и планинарски хорове.
Откриването на официалното тържество започва с поднасяне на цветя на барелефа на Алеко Константинов на Черни връх в 12.00 часа. Министър Илиев официално ще връчи лиценза за НОСТД на председателя на БТС Венцислав Венев, който сподели пред медиите: „Приоритетна наша цел е превръщането на съюза в авторитетна и модерна национално представена организация за туристическа дейност. Полученият лиценз на БТС на национална спортно-туристическа организация дава възможности за финансиране и стимулиране на спортно-туристическите дейности, укрепване на клубовете и на дружествата по места, поддържането на недвижимата собственост на съюза и на туристическата маркировка; обучения на кадри; реализиране на проекти, финансирани по европейски и национални програми, международна дейност и др. Това е свързано с утвърждаването на здравословния начин на живот на българите и с привличане на младите хора в редиците на туристическите дружества в България.“
Новополученият статут ще спомогне за създаване на национални центрове за обучение на планински водачи, екскурзоводи, обучения по планинско спасяване, полагане на маркировка, пещерно дело, ориентиране, катерене, планинско бягане, планинско колоездене, ски и други популярни спортове. Основа на новата политика на БТС е поддържането на сътрудничество с всички институции, организации и НПО, свързани с туризма в България, с международни асоциации, планинарски съюзи и дружества.
През 2022 г. БТС стана редовен член на EUMA – Европейската планинска асоциация, освен че е член на Европейската асоциация за пешеходен туризъм /ERA/, на Балканския планинарски съюз (BMU).
Националното движение „Опознай България – 100 НТО”, създадено през 1966 г. и уникално по своята същност, обхваща годишно около 25 000 участника. Новост е предстоящото дигитализиране на обектите чрез приложение в мобилните телефони и поставянето на табели с QR-кодове при входовете.
На 27 август ще бъде облекчен достъпът до Черни връх, като за целта ще работят 3 лифта – Кабинков, „Лале 1“ и „Лале 2“, както и с рейс № 66 до хотел „Морени”, близо до хижа Алеко.
Антоанета Титянова