Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Навръх рождения ден малкия Стефан получи голяма награда за творчество и българщина

В деня на светите братя Кирил и Методий Стефан Стефанов навърши 9 години и бе награден с втора награда в престижния Международен конкурс за историческа живопис под надслов „Българската азбука и нейното разпространение по света“. Събитието се организира за втори път в чест на българската книжовност и култура в Исторически парк в с. Неофит Рилски и в него участват 300 участници от 20 страни в две възрастови групи - деца и възрастни.

Талантливият невръстен живописец спечели отличие – грамота, парична награда и специален приз от Валтекс, във възрастовата група до 12 години с маслената творба „Просвещение“. Ето как младият художник описва своята картина: „Братята Кирил и Методий защитават българската азбука и тя се благославя и освещава за провеждане на литургии и за разпространение на богослужебни книги на български език. По всички църкви в планини, гори, села и долини започва ПРОСВЕЩЕНИЕ…“
Професионалното жури в състав проф. Маргарита Ваклинова, проф. Аксиния Джурова и Андрей Янев оцениха картините на художниците, като заелите първите три места творби остават собственост на Исторически парк, а останалите експонати в изложбата могат да бъдат закупени от ценители на изкуството.
Картините ще бъдат изложени до 31 май включително, след което те ще отпътуват към своите настоящи и нови собственици.
Церемонията по награждаването бе навръх светлия празник на българската писменост и език - 24 май.
Желанието на организаторите е да представят чрез живописни платна на тема „Българската азбука и нейното разпространение по света“ сюжети от създаването и разпространението на българската азбука по света. Изложбата е полезна както за участниците, така и за посетителите, която обединява творците и посетителите с една обща идея – величието на българския народ и неговият принос в световната култура и цивилизация.
Тони Титянова