Банер
KAK ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ДЕТСКИТЕ БЕЛЕЗИ

Като родители знаем, че детската кожа е много чувствителна и е нормално, да се тормозим при появата на белег. Децата изследват света на площадката, вкъщи, в детската градина и ситуации като падания, наранявания, охлузвания са част от всекидневието на доста родители. Един интересен факт е, че над 2 милиона деца на възраст под 15 години са преживели инцидент вкъщи или навън през годината.

Дори при едно леко одраскване от котка е възможно да остане белег и ако раната не се обработи правилно, тя не зараства и правилно. Могат да се получат надигнати, зачервени и обемни белези, които се делят на два вида келоидни и хипертрофични.
Ако действаме навреме и адекватно с различните типове рани, белег е малко вероятно да остане, защото при децата, кожата се регенерира изключително бързо. Щом паднат коричките, родителите започват да използват крем против белези.
През първите 12-18 месеца белегът все още е във фаза на узряване, но има стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на белега на детето си да заздравее добре. Специфични лечения като силиконови гелове са изключително успешни,за да подобрят появата на белег и могат да се прилагат до две години след нараняването.
КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ПОЯВАТА НА БЕЛЕГ ПРИ ДЕЦАТА
Няколко съвета могат да помогнат за предотвратяване на значителен белег, а някои бързи действия могат да помогнат да се намали степента белег на вашето дете.
Хигиена
При леки ожулвания и порязвания почистете раната . Почистването помага да се намалят шансовете за инфекция и може да предодврати появата на белези. След като раната бъде почистена, можете да нанесете антибактериален крем и използвайте превръзка за няколко дни.
Преди да свалите превръзката, измийте ръцете си със сапун и вода и след това внимателно свалете превръзката. Опитайте се да не докосвате зарастващата рана с пръсти. Може да ви бъде дадена заместителна превръзка, която да използвате у дома.
Хидратация
През последните 20 години проучванията са генерирали множество доказателства, които показват, че поддържането на кожата хидратиранае от съществено значение за заздравяването на раната.
Покриването на рана с овлажняващ и заздравяващ продукт осигурява оптимални условия, които дават възможност за затваряне на раната (епителизация), образуване на нова тъкан. Редовната хидратация позволява по-гладко протичащ оздравителен процес и да предотвратява образуването на струпеи като оптимизира миграцията на клетките и да намалява вероятността за образуване на белези.
В днешно време, медицината е толква напреднала, че няма нужда раната да се покрива с влажен продукт. Най-често родителите използват Kelo-Cote (кело кот) гел против белези, който е на основата на силикон и не позволява на кожата да изсъхва, а я държи постоянно хидратирана и еластична.
Педиатрите го препоръчват при деца над 3 месеца + претърпели операция, изгаряне или просто удар ,при който раната има нужда от третиране, за превенция.
Защитете белега си от слънце
Доказано е, че излагането на ултравиолетови лъчи влияе върху процеса на заздравяване на рани, причинявайки незабавно възпаление, предизвикано от ултравиолетови лъчи, последвано от повишена пигментация на кожата, което може да доведе до дългосрочна пигментация на нов или скорошен белег. Ето защо е много важно белезите да бъдат защитени от слънцето или да се приложи слънцезащитен крем върху силиконовия гел за защита.
Не чешете белега си
Никога не разчесвайте съществуващ белег, тъй като той може да се възпали и да доведе до по-сериозни усложнения.
Не позволявайте белега да спира детето
За децата на всяка възраст е толкова важно да бъдат навън и активни, така че белегът не трябва да им пречи да се радват на живота. Въпреки че естествено ще се чувствате предпазливи при всяко по-нататъшно нараняване, трябва да насърчите детето си да се върне към обичайният си режим. И ако сте на почивка, стига да следвате указанията за защита от слънцето и да предпазвате белега от прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи, децата могат да играят на плажа, да плуват в морето и да се наслаждават на дейности на открито.

Съобщи Тони Титянова