Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Света Великомъченица Марина - покровителка на водите и закрилница на Южно ни Черноморие

В народния календар денят на св.Марина е известен като Маринден. Това е един от трите най-горещи дни през годината – 15, 16 и 17 юли. Затова им казвали „горещници” и се празнували в чест на огнената слънчева стихия. Първият ден наричали Чурлига, вторият – Пърлига, а третият – Огнена Марина.

 

продължава>
 
Видовден – култ към слънцето и ден за разплата

На 15 юни прнуваме Видовден, който се почита за предпазване от градушка. У нас той се свързва с култа към слънцето, затова хората посрещат изгрева му с вярата, че това ще им даде здраве и сила. В България Видовден се отбелязва предимно в райните на Годеч, Брезник и Трън.

продължава>
 
Каква е историята на първоаприлските шеги?

Смята се, че първоаприлските шеги датират от езически празник в древен Рим, посветен на богинята Хилария и Деня на радостта. Фестивалът на Хилария, честван на 25 март, бил част от празниците на богинята майка Кибела - европейско съответствие на шумеро-акадските богини на плодородието Инана/Ищар. Денят на радостта в Рим се отличавал с разпуснатост, подигравки с магистрати, предизвикателни карнавални облекла.

продължава>
 
Да почерпят Алеко, Алекси, Дарина и Яков

На 17 март църквата почита св. преподобни Алексий, човек Божи. Той е роден в древен Рим по време на управлението на Теодосий Велики. Родителите му решили да го оженят много рано въпреки неговото намерение да се отдаде на Бога. Преди сватбата на Алексий му се явил св. Павел, който му казал: "Този, който обича баща и майка повече от мен, не е достоен за мен".

продължава>
 
Свети Валентин – празник на любовта и влюбените

На 14 февруари е Свети Валентин – християнски празник, но не правослаен, а католически. Според Православната църква, той се празнува на 30 юли. На 14 февруари влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони сърчица. Обичайно е да се подаряват цветя.
Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 22