Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Виртуозният Силван Цинг огласи Банско

Само един ден можа да остана в курортния ни град швейцарският музикант Силван Цинг - един от най-влиятелните буги-вуги музиканти, проправил пътя на тази музика в родината си и популяризирал я по целия свят. Той пристигна на XVIII Джаз фест в Банско от САЩ, където е свирил пред президента Обамаящото се изпълнение на централния площад триото „Силван Цинг трио“ замина за поредна световна изява.

Световната преса нарича Силван Цинг „буги вуги посланик на Швей цария“, а рокендрол легендата Чък Бери то величае: „Силван свири все едно е от Сейнт Луис. Той би могъл да бъде моят блус брат!“
-Буги-вуги за мен е начин на живот, това е моят живот. Аз правя концерти и това е моята основна дейност, но също така имам лекции в университета и преподавам в училища, тоест – разпространявам историята на тази музика… Моята музика прави хората щастливи, и това е най-важното за музиката – да доставя радост - сподели джазменът пред българските медии.
Повлиян от „винтидж“ записите на чернокожите пианисти, Силван Цинг започва да свири на пиано в ранна възраст. След като завършва университет, започва своята професионална музикална кариера. Концертирал е в над 30 страни в Европа, Северна Америка, Азия, Близкия Изток.
„През 2011 г. свирих на джазовия фестивал в Монтрьо с Би Би Кинг. Беше страхотно. Това беше голяма чест за мен! През целия си живот слушаш записите на тези майстори на блуса и внезапно споделяш сцената с един от тях – сядаш, и той ти дава възможност да направиш соло, прави ти комплимент – така че това беше малка мечта, която се сбъдна. Този момент беше много важен в моя живот, беше голямо вдъхновение да свиря с Би Би Кинг. Когато почина наскоро B.B. King бях единственият европеец, който свири на погребението му. Беше много впечатляващо да присъстваш на погребението на майстор на блуса – госпъл хора в църквата...Може би затова ме сложиха на обложката на изданието като посланик на блуса“, сподели пред българските медии виртуозният пианист, който обеща и наистина раздвижи с музиката цялата публика..
Стилът на Силван Цинг е смесица от стабилен ритъм, значителна порция суинг и невероятна виртуозност, изпълнени с много фантазия. Чаровният швейцарец свири прекрасно буги-вуги, блус и класически джаз. Бил е на сцената заедно с легенди като Чък Бери, Кейти Уебстър, Чампиън Джак Дюпре и много други. Наред със сценичната си дейност . Силван Цинг организира известния Международен буги вуги фестивал в Лугано, Швейцария.
Той излезе на българска сцена със свото трио в състав – португалецът Нуно Алесандре-контрабас и италиянецът Валерио Фелисе-перкусии.
Триото е създадено през 2001 г. Изпълнява музика, която еклектично съчетава boogie woogie, блус и суинг. Басистът Нуно Алешандре от Порто е майстор на slapbass -завладяващ начин на свирене от 40-те години на миналия век, който днес се свири от малко музиканти. Барабанистът Валерио Феличе притежава фин изпъл нителски маниер, който чудесно се съчетава със стила на Силван.
На въпрос на сайтът „България без граници“ как се е зародило това интарнационално трио, Силван Цинг отговори: „С Валерио Феличе се знаем от училище, където участвахме в маршируващ оркестър. Аз свирих на тромбон, а той на барабани. Когато създадох триото му се обадих. Нуно ни бе препоръчан от неговата приятелка…“ освен приятлство и доза шанс има при създаването на триото в 2001 година, но музиката тече във вените и на тримата изпъл нители, което те доказват вече 14 години със своите витални изпълнения и брилянтна техника на сцената.
Антоанета Титянова