Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Започна Национален фолклорен фестивал "Море от ритми"

Всяка година през септември в красивия черноморски град Балчик се провежда националният фолклорен фестивал „Море от ритми”. Петото издание е от 19 до 21 септември и обхваща почти всичко от българския фолклор-автентичен, обреден, клубен и е интересен както за самодейни, така и за професионални състави. Новост тази година са работните ателиета.

Народната певица Дафинка Дамянова ще води ателието за песенен фолклор, а преподавателят в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив Велизар Василев ще ръководи групата за хореографска разработка. Интересното е, че тя ще е върху официалния химн на фестивала.
Участниците са от всички възрастови групи, като най-малката участничка е на 2 години и половина, която ще се изявява на една сцена със своята баба. Проф. Даниела Дженева, директор на ансамбъл „Тракия” отново ще е председател на журито, проф. Антон Андонов, завеждащ катедра „Хореография” в АМТИ, Пд и народният певец Денислав Кехайов отново ще са членове на журито, а нов член е фолклористът, сътрудник на БАН Николай Ников.
В съпътстващата програма са предвидени - Уличка на занаятите, която тази година ще бъде разширена с идеята да се запалят младите хора и да не допуснат занаятчийството да загине, както и детска хоротека за създаване на приятелски отношения между децата-участници.
Фестивалът „Море от ритми” се финансира изцяло от община Балчик и се провежда под патронажа на кмета Николай Ангелов.
Антоанета Титянова